Over mij

OVER HET SPELTHUIS

Ik zal mezelf  eerst even voorstellen. Ik ben Hinke, gelukkig getrouwd, moeder van 2 kinderen en eigenaresse van het SpeltHuis. Zeventien jaar geleden is er bij mijn gezin tarwe-allergie geconstateerd, hierdoor ik moest overstappen op tarwe-vrije voeding. Ik ben toen op zoek gegaan naar  speltproducten, maar al snel bleek dat niet al deze producten het gewenste effect hadden ( oa. het verminderen van buikpijn en vermoeidheid). Het bleek al snel dat veel producten waar ‘spelt’ op staat niet meteen ook tarwe-vrij zijn. Vaak zit hier maar een klein percentage spelt in deze producten en bevat het een groot aandeel tarwe. Bovendien heeft men de laatste eeuw het oerspelt gekruist met verschillende tarwerassen om zo de opbrengst per hectare te vergroten en het telen en oogsten te vergemakkelijken. Door deze genetische manipulatie zijn vele speltrassen niet meer 100% zuiver en bestaan ze voor een bepaald percentage uit tarwe. Dit percentage kan oplopen tot 100%!! Dit betekent dat het spelt dat in de meeste speltproducten wordt gebruikt is niet automatisch zuiver spelt is, dit speltmeel kan best voor 50% of zelfs 100% uit tarwe bestaan.

Na lang zoeken en uitproberen heb ik de beste en zuiverste speltproducten in Duitsland gevonden. Er kwam vanuit familie en vrienden steeds meer de vraag of ik ook voor hun deze speltproducten wilde bestellen, omdat ook zij er zoveel baat bij hadden. De vraag naar deze goede en zuivere speltproducten werd steeds groter, waardoor ik op het idee kwam een speltwinkeltje te beginnen. Dit is Het SpeltHuis geworden.

Het SpeltHuis is een speciaalzaak in biologische speltproducten, met het grootste assortiment van Nederland. Het heeft een webwinkel, maar u kunt de producten ook bekijken op het afhaal adres.

Het SpeltHuis staat voor kwaliteit en daarom heb ik er bewust voor gekozen om in mijn winkel alleen speltproducten te verkopen die gemaakt zijn van Speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka®. Dit keurmerk staat garant voor het gebruik van écht zuiver speltmeel dat enkel en alleen van 100% zuivere speltrassen is gemaakt en daarom géén tarwecomponenten bevat. Dr. Stehlow ( Hildegard arts en auteur) heeft de  speltrassen  Franckenkorn en Oberkulmer Rotkorn toegekend  als zijnde 100% zuiver spelt! Het speltgraan wordt voor verwerking  door een onafhankelijk instituut gecontroleerd op zuiverheid (de afwezigheid van tarwe) en op residuen van bestrijdingsmiddelen , pesticiden, hormonale stengelverkorters, en zware metalen. Hierdoor kan met zekerheid gezegd worden dat het speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka® een echt 100% zuiver speltmeel is.

Om voor de maximale kwaliteit te gaan, importeer ik alle speltproducten uit Duitsland. De ecologische omstandigheden die in de regio van Geisingen te vinden zijn, in de vorm van het klimaat en de mineralen die de grond bevat, dragen bij aan de excellente kwaliteit waardoor de karakteristieke smaak gewaarborgd wordt. Tevens staat goede service bij mij hoog in het vaandel, welke u dan ook van mij kunt verwachten.

OVER MIJN PRODUCTEN

Het SpeltHuis heeft het grootste assortiment biologische speltproducten van Nederland.
Het assortiment bestaat o.a. uit verschillende types speltmeel, een groot scala pasta’s, diverse hartige en zoete versnaperingen en een brede keus aan ontbijtproducten.

Tarwevrij
Ik heb bewust gekozen voor speltproducten welke vervaardigd zijn van speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka® , dit is een melange van de 100% raszuivere speltsoorten Oberkulmer Rotkorn en Franckenkorn. Wereldwijd zijn er nog maar enkele 100% zuivere speltrassen. Het merendeel van de huidige speltsoorten bestaat voor een bepaald percentage uit tarwe , dit percentage kan oplopen tot 100%!! De speltsoorten Oberkulmer Rotkorn en Franckenkorn zijn niet gekruist met andere graan- of tarwesoorten en bestaan daarom nog voor 100% uit zuiver spelt. Voor mensen met een tarweallergie of –intolerantie is dit van groot belang.

Bovendien wordt het speltgraan voor verwerking  door een onafhankelijk instituut gecontroleerd op zuiverheid (de afwezigheid van tarwe) en op residuen van bestrijdingsmiddelen , pesticiden, hormonale stengelverkorters, en zware metalen. Hierdoor kan met zekerheid gezegd worden dat het speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka®  en producten  hiervan een echt 100% zuiver is.

Melk-, lactose-, ei- en sojavrij
Met het oog op de steeds grotere toename van het aantal mensen met een voedselallergie hebben wij een lijn van producten in ons assortiment welke vrij is van melk, lactose, ei en soja en die bovendien gezoet is met honing of rijststroop. Tevens zijn al onze producten vrij van elke vorm van kunstmatige toevoegingen (E-nummers).

Biologisch
Voor de bereiding van onze producten worden biologisch verbouwde grondstoffen gebruikt. Tevens worden ze geproduceerd en verwerkt volgens de richtlijnen van de biologische landbouw en mogen daarom het bio-label dragen. Goederen met het Bio-label worden onder de strenge eisen van de Eco-verordening gesteld en zijn onderhevig aan voortdurende controle. De term “eco” betekent: productie en verwerking volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. Biologische landbouw is onderworpen aan een aantal regels waaraan moet worden voldaan voordat een bedrijf is erkend als ecologisch beheerd en hun producten mogen labelen.

Biologisch staat oa. voor…
… Verbod op doorstraling van levensmiddelen
… Geen gebruik te maken van genetisch gemodificeerde organismen
… Afzien van het gebruik van synthetische en chemische middelen voor gewasbescherming
… Opheffing van gemakkelijk oplosbare minerale meststoffen.
Het label verzekert u de maximale veiligheid bij de aankoop van producten uit de biologische landbouw en een gewetensvolle verdere verwerking in de fabriek.
Een deel van onze producten draagt dit Bio-label, maar al onze producten voldoen aan de biologische richtlijnen. Helaas is het in deze tijd zo dat een producent, ook al voldoet hij aan alle gestelde eisen, moet betalen voor het mogen dragen van dit bio-label. Uit financieel oogpunt is niet elke producent hiertoe bereid.