Spelt en gezondheid

GEZONDHEID IN HET ALGEMEEN

Spelt past uitstekend binnen een gezond voedingspatroon. Het bevat een talrijke hoeveelheid goede voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor de gezondheid van lichaam en geest van ieder mens. Door de grote wateroplosbaarheid van spelt worden al deze essentiële voedingsstoffen makkelijk en snel door het lichaam opgenomen.

Maag- en darmklachten
Spelt is,door zijn grote wateroplosbaarheid, vele malen makkelijker te verteren dan tarwe. Maag en darmen blijven hierdoor gespaard. De hele speltkorrel is rijk aan vezels welke de stoelgang bevordert.

Hart en bloedvaten
Uit onderzoek blijkt dat een dieet rijk aan hele granen zoals spelt het “slechte” cholesterol LDL en de bloeddruk verlaagt en het “goede” cholesterol HDL verhoogt. Door het dagelijks eten van voldoende speltgranen kan je de kans op hart- en vaatziekten tot 20% verlagen. De aanwezigheid van hoogwaardige onverzadigde vetzuren in spelt maakt dat het gebruik van spelt de bloedvaten reinigt en de kans op hartkwalen vermindert.

Diabetes type II
Spelt en andere hele granen zijn een rijke bron van magnesium. Onderzoek toont aan dat magnesium helpt bij het verlagen van het risico op diabetes type II (“ouderdoms”diabetes). Tevens is spelt vrij van het eiwitsubstantie tarwelecitine. Deze specifieke lecitine bootst het effect van insuline na en veroorzaakt zo insulineresistentie (het voorstadium van diabetes).

Immuunsysteem
De eiwitten in spelt spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling en de opbouw van nieuwe cellen. Ook bevat spelt speciale koolhydraten die het immuunsysteem van het lichaam stimuleren.

Stress en depressie
Spelt bevat de juiste hoeveelheid essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn van vitaal belang om de lipidenwal te handhaven die de zenuwen beschermt. Met een sterk zenuwgestel is men beter beschermt tegen stress, depressie of emotionele uitputting.
Spelt geeft zijn gebruiker dus goed vlees, goed bloed en een opgewekt gemoed.

Ideale kindervoeding
Voor kinderen in de groei, zowel voor hele jonge kinderen als voor de jongeren, is het belangrijk dat hun voeding rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren. Spelt bevat alles wat opgroeiende kinderen nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat ze zowel in hun ontwikkeling als in hun activiteiten niet worden geremd door de spijsvertering, is het van belang dat hun voedsel licht verteerbaar is en een lager gehalte aan vezels heeft dan dat van een volwassene. De voorkeur gaat dan ook uit naar het gebruik van een licht speltmeel voor de voeding van opgroeiende kinderen.

ALLERGIEEN

Tarweallergie
Alle producten die bij Het SpeltHuis te verkrijgen zijn, zijn 100% tarwevrij. Ten eerste, omdat voor de productie van onze speltproducten is gekozen voor het gebruik speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka®. Dit keurmerk staat garant voor het gebruik van écht zuiver speltmeel dat enkel en alleen van 100% zuivere speltrassen is gemaakt en daarom géén tarwecomponenten bevat. Het speltgraan wordt bovendien voor verwerking  door een onafhankelijk instituut gecontroleerd op zuiverheid (de afwezigheid van tarwe).  Hierdoor kan met zekerheid gezegd worden dat het speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka® en producten hiervan echt 100% zuiver zijn. Ten tweede, omdat onze producten in een tarwevrije omgeving worden geproduceerd. Alle producten van Het SpeltHuis kunnen daarom met een gerust hart worden genuttigd door mensen met een tarweallergie of – intolerantie.

Melk-, lactose-, soja- en eiallergie
Het overgrote deel van ons assortiment is tevens melkvrij, lactosevrij, sojavrij en eivrij. Bovendien zijn al onze producten vrij van elke vorm van kunstmatige toevoegingen (E-nummers).

Allergie en kinderen
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat juist kinderen te maken hebben met een voedselallergie. De laatste 30 tot 40 jaar is het aantal kinderen met een voedselallergie verdubbeld. Naar schatting heeft 2-6% van de zuigelingen last van een voedselovergevoeligheid. Bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar ligt dat percentage zelfs op 28%. Van de schoolgaande kinderen heeft nog 3-5 % te kampen met een voedselallergie of -intolerantie. Speciaal voor deze kinderen hebben we een lijn van producten in ons assortiment welke gegarandeerd vrij zijn van tarwe, melk, lactose ei en soja. Tevens worden deze producten uitsluitend gezoet met honing of rijstsiroop.

DE SPORTER

Energie, concentratie, uithoudingsvermogen en weerbaarheid zijn de vier kernwoorden die van groot belang zijn voor elke fanatieke sporter, zowel de amateur als de professional.

Energie
Door het hoge gehalte aan complexe koolhydraten is spelt de ideale energie leverancier voor zowel de amateur- als de professionele sporter. Complexe koolhydraten worden langzamer door het lichaam verteerd, waardoor de spieren gelijkmatig van energie worden voorzien. Tevens hebben ze een kleinere kans om als vet te worden opgeslagen. Een fanatieke sporter wordt aangeraden om 30% van hun dagelijkse voeding te laten bestaan uit koolhydraten, zoals pasta’s en volkoren brood.

Concentratie
Spelt bevat een hogere concentratie aan essentiële aminozuren dan tarwe. Deze aminozuren verbeteren de concentratie die nodig is tijdens het sporten. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moet men dus via de voeding tot zich nemen in de vorm van volkoren brood, pasta’s en muesli.

Uithoudingsvermogen en weerbaarheid
Ook is spelt bijzonder rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, welke een goede bescherming bieden tegen stress en vermoeidheid.
Doordat spelt licht verteerbaar is en een grote wateroplosbaarheid bezit , worden de voedingsstoffen in spelt beter door het lichaam opgenomen met een minimum aan verteringsarbeid. Hierdoor kan het lichaam al zijn energie in het sporten steken in plaats van in de spijsvertering, wat de sportprestatie ten goede komt.
Door tijdens 2 a 3 maaltijden per dag spelt te nuttigen, in de vorm van brood, spelt brinta en/ of pasta, kunnen sportprestaties worden verhoogd.