Spelt

Gezondheid, energie en kracht zijn de basis-elementen van spelt. Spelt is het oudste, zuiverste en beste graan ter wereld. Het geeft zijn gebruiker goed vlees, goed bloed en blij gemoed.

Geschiedenis van Spelt

Spelt (triticum spelta) is het oudste, zuiverste en beste graan ter wereld . Het is dus geen tarwe. Spelt komt van oorsprong uit Zuid- Oost Azië, maar groeit al sinds 5000 jaar voor Christus in Europa. In de late steentijd, zo’n 4000 jaar geleden, verbouwde men spelt samen met dwergtarwe en emerkoren . Vanaf 1500 voor Christus veranderde het klimaat aanzienlijk. Het werd kouder en vochtiger. Op spelt na bleven alle graansoorten achter in ontwikkeling. Spelt zette echter door en werd zo een van de belangrijkste granen ten noorden van de Alpen. In de middeleeuwen vond de grootste bloei van speltgebruik plaats. Helaas is door de intensivering van de landbouw door middel van minerale meststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen de productie van spelt in de afgelopen 100 jaar steeds meer verdrongen door tarwe. De opbrengst van speltgraan per hectare ligt immers aanzienlijk lager dan dat van tarwe en bovendien is het bewerken van speltgraan vele malen kostbaarder ten opzichte van tarwe. Hierdoor is het uit economisch oogpunt aantrekkelijker om over te gaan op het produceren van tarwe.

Gelukkig is vandaag de dag het gebruik van spelt weer in opmars, dit omdat men de gezondheidseffecten van het speltgraan met zijn nootachtige smaak steeds meer gaat herontdekken en waarderen.

Verbouwen, oogsten en verwerken

De graankorrel wordt met graanhuls en al gezaaid. De graanhuls beschermt het graan tegen kou, vocht, ongedierte en verontreinigingen in de grond. De jonge speltplantjes ontwikkelen zich snel en zijn niet veeleisend. Op een met kunstmest bewerkte grond gedijen ze slecht, waardoor het bemesten overbodig is. Doordat de graankorrels aan de aren omhult zijn door twee stevige extra graanhulzen hebben ze een natuurlijke bescherming tegen graanziekten en ongedierte. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is hierdoor niet nodig. Spelt is dus een van nature biologisch product.

Spelt heeft een vrij lange, slappe en dunne halm in vergelijking met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen. Mede hierdoor kon tot voorkort het spelt niet met machines geoogst worden. Bovendien is de opbrengst van spelt per hectare lager dan dat van tarwe. De stevige extra hulzen om het speltgraan zorgen er echter ook voor dat het pelproces kostbaar en tijdrovend is. Pas bij het rollen in de molen wordt de laatste huls, het vlies, verwijderd. Het kostbare proces van oogsten en pellen, samen met de lage opbrengst per hectare zorgt ervoor dat de prijs van spelt 3 tot 4 keer zo hoog ligt als dat van tarwe.

Biologisch

Voor de bereiding van onze producten worden biologisch verbouwde grondstoffen gebruikt. Tevens worden ze geproduceerd en verwerkt volgens de richtlijnen van de biologische landbouw en mogen daarom het bio-label dragen. Goederen met het Bio-label worden onder de strenge eisen van de Eco-verordening gesteld en zijn onderhevig aan voortdurende controle. De term “eco” betekent: productie en verwerking volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. Biologische landbouw is onderworpen aan een aantal regels waaraan moet worden voldaan voordat een bedrijf is erkend als ecologisch beheerd en hun producten mogen labelen.

Biologisch staat oa. voor…

… Verbod op doorstraling van levensmiddelen

… Geen gebruik te maken van genetisch gemodificeerde organismen

… Afzien van het gebruik van synthetische en chemische middelen voor gewasbescherming

… Opheffing van gemakkelijk oplosbare minerale meststoffen.

Het label verzekert u de maximale veiligheid bij de aankoop van producten uit de biologische landbouw en een gewetensvolle verdere verwerking in de fabriek. Een deel van onze producten draagt dit Bio-label, maar al onze producten voldoen aan de biologische richtlijnen. Helaas is het in deze tijd zo dat een producent, ook al voldoet hij aan alle gestelde eisen, moet betalen voor het mogen dragen van dit bio-label. Uit financieel oogpunt is niet elke producent hiertoe bereidt.

Voordelen van spelt

Ten opzichte van tarwe heeft het gebruik van spelt vele voordelen.

– Spelt bevindt zich nog in zijn oervorm. Tot op de dag van vandaag is spelt niet onderhevig geweest aan technische verbeteringen, in tegenstelling tot tarwe.

– Spelt bevat meer eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en voedingsvezels dan tarwe.

– Spelt is vele malen makkelijker te verteren dan tarwe, waardoor maag en darmen gespaard blijven.

– Spelt herbergt zijn voedingsstoffen niet alleen in de kiem en zemelen, zoals bij tarwe, maar ook in het bloemlichaam. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen tijdens het maalproces behouden, in tegenstelling tot tarwe.

– Spelt bezit een grote wateroplosbaarheid, waardoor de voedingsstoffen in spelt beter en sneller door het lichaam worden opgenomen.

– Spelt bevat gluten van een andere samenstelling dan die van tarwe, hierdoor wordt spelt beter verdragen dan tarwe.

GEZONDHEID VAN SPELT 

Spelt past uitstekend binnen een gezond voedingspatroon. Het bevat een talrijke hoeveelheid goede voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor de gezondheid van lichaam en geest van ieder mens. Door de grote wateroplosbaarheid van spelt worden al deze essentiële voedingsstoffen makkelijk en snel door het lichaam opgenomen.

Maag- en darmklachten

Spelt is, door zijn grote wateroplosbaarheid, vele malen makkelijker te verteren dan tarwe. Maag en darmen blijven hierdoor gespaard. De hele speltkorrel is rijk aan vezels welke de stoelgang bevordert.

Hart en bloedvaten

Uit onderzoek blijkt dat een dieet rijk aan hele granen zoals spelt het “slechte” cholesterol LDL en de bloeddruk verlaagt en het “goede” cholesterol HDL verhoogt. Door het dagelijks eten van voldoende speltgranen kan je de kans op hart- en vaatziekten tot 20% verlagen. De aanwezigheid van hoogwaardige onverzadigde vetzuren in spelt maakt dat het gebruik van spelt de bloedvaten reinigt en de kans op hartkwalen vermindert.

Diabetes type II

Spelt en andere hele granen zijn een rijke bron van magnesium. Onderzoek toont aan dat magnesium helpt bij het verlagen van het risico op diabetes type II (“ouderdoms”diabetes). Tevens is spelt vrij van het eiwitsubstantie tarwelecitine. Deze specifieke lecitine bootst het effect van insuline na en veroorzaakt zo insulineresistentie (het voorstadium van diabetes).

Immuunsysteem

De eiwitten in spelt spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling en de opbouw van nieuwe cellen. Ook bevat spelt speciale koolhydraten die het immuunsysteem van het lichaam stimuleren.

Stress en depressie

Spelt bevat de juiste hoeveelheid essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn van vitaal belang om de lipidenwal te handhaven die de zenuwen beschermt. Met een sterk zenuwgestel is men beter beschermt tegen stress, depressie of emotionele uitputting. Spelt geeft zijn gebruiker dus goed vlees, goed bloed en een opgewekt gemoed.

Ideale kindervoeding

Voor kinderen in de groei, zowel voor hele jonge kinderen als voor de jongeren, is het belangrijk dat hun voeding rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren. Spelt bevat alles wat opgroeiende kinderen nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat ze zowel in hun ontwikkeling als in hun activiteiten niet worden geremd door de spijsvertering, is het van belang dat hun voedsel licht verteerbaar is en een lager gehalte aan vezels heeft dan dat van een volwassene. De voorkeur gaat dan ook uit naar het gebruik van een licht speltmeel voor de voeding van opgroeiende kinderen.

ALLERGIEEN

Tarweallergie

Alle producten die bij Het SpeltHuis te verkrijgen zijn, zijn 100% tarwevrij. Ten eerste, omdat voor de productie van onze speltproducten is gekozen voor het gebruik van de 100% raszuivere speltsoorten Oberkulmer Rotkorn en Franckenkorn. Dit betekent dat deze speltsoorten geen kruising zijn met andere graan of tarwe soorten en dus echt 100% zuiver spelt is. Ten tweede, omdat onze producten in een tarwevrije omgeving worden geproduceerd. Alle producten van Het SpeltHuis kunnen daarom met een gerust hart worden genuttigd door mensen met een tarweallergie of – intolerantie.

Melk-, lactose-, soja- en eiallergie

Het overgrote deel van ons assortiment is tevens melkvrij, lactosevrij, sojavrij en eivrij. Bovendien zijn al onze producten vrij van elke vorm van kunstmatige toevoegingen (E-nummers).

Allergie en kinderen

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat juist kinderen te maken hebben met een voedselallergie. De laatste 30 tot 40 jaar is het aantal kinderen met een voedselallergie verdubbeld. Naar schatting heeft 2-6% van de zuigelingen last van een voedselovergevoeligheid. Bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar ligt dat percentage zelfs op 28%. Van de schoolgaande kinderen heeft nog 3-5 % te kampen met een voedselallergie of -intolerantie. Speciaal voor deze kinderen hebben we een lijn van producten in ons assortiment welke gegarandeerd vrij zijn van tarwe, melk, lactose ei en soja. Tevens worden deze producten uitsluitend gezoet met honing of rijstsiroop.

DE SPORTER

Energie, concentratie, uithoudingsvermogen en weerbaarheid zijn de vier kernwoorden die van groot belang zijn voor elke fanatieke sporter, zowel de amateur als de professional.

Energie

Door het hoge gehalte aan complexe koolhydraten is spelt de ideale energie leverancier voor zowel de amateur- als de professionele sporter. Complexe koolhydraten worden langzamer door het lichaam verteerd, waardoor de spieren gelijkmatig van energie worden voorzien. Tevens hebben ze een kleinere kans om als vet te worden opgeslagen. Een fanatieke sporter wordt aangeraden om 30% van hun dagelijkse voeding te laten bestaan uit koolhydraten, zoals pasta’s en volkoren brood.

Concentratie

Spelt bevat een hogere concentratie aan essentiële aminozuren dan tarwe. Deze aminozuren verbeteren de concentratie die nodig is tijdens het sporten. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moet men dus via de voeding tot zich nemen in de vorm van volkoren brood, pasta’s en muesli.

Uithoudingsvermogen en weerbaarheid

Ook is spelt bijzonder rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, welke een goede bescherming bieden tegen stress en vermoeidheid. Doordat spelt licht verteerbaar is en een grote wateroplosbaarheid bezit , worden de voedingsstoffen in spelt beter door het lichaam opgenomen met een minimum aan verteringsarbeid. Hierdoor kan het lichaam al zijn energie in het sporten steken in plaats van in de spijsvertering, wat de sportprestatie ten goede komt. Door tijdens 2 a 3 maaltijden per dag spelt te nuttigen, in de vorm van brood, spelt brinta en/ of pasta, kunnen sportprestaties worden verhoogd.

Gezondheid, energie en kracht zijn dus inderdaad de basis-elementen van spelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *