100% zuiver Spelt

Ik heb er bewust voor gekozen om in mijn winkel Het SpeltHuis alleen speltproducten te verkopen die gemaakt zijn van Speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka®. Dit keurmerk staat garant voor het gebruik van écht zuiver speltmeel dat enkel en alleen van 100% zuivere speltrassen is gemaakt en daarom géén tarwecomponenten bevat. Dr. Stehlow ( Hildegard arts en auteur) heeft de  speltrassen  Franckenkorn en Oberkulmer Rotkorn toegekend  als zijnde 100% zuiver spelt!

Het speltgraan wordt voor verwerking  door een onafhankelijk instituut gecontroleerd op zuiverheid (de afwezigheid van tarwe) en op residuen van bestrijdingsmiddelen , pesticiden, hormonale stengelverkorters, en zware metalen. Hierdoor kan met zekerheid gezegd worden dat het speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka® een echt 100% zuiver speltmeel is.

Spelt heeft een vrij lange, slappe en dunne halm in vergelijking met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen. Dit bemoeilijkt het oogsten van het spelt. Bovendien is de opbrengst van spelt per hectare lager dan dat van tarwe. De stevige extra hulzen om het speltgraan zorgen er echter ook voor dat het pelproces kostbaar en tijdrovend is. Pas bij het rollen in de molen wordt de laatste huls, het vlies, verwijderd. Het kostbare proces van oogsten en pellen, samen met de lage opbrengst per hectare heeft ervoor gezorgd dat men het speltras is gaan manipuleren. Uit financieel oogpunt ging men het spelt kruisen met tarwe, zodat de halm korter en de opbrengst per hectare hoger werd. Door deze genetische ‘verbetering’ van spelt gingen helaas ook de goede eigenschappen van spelt verloren. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in het nieuwe spelt werden lager en de samenstelling van de gluten veranderde hierdoor. Vooral de veranderde samenstelling van de gluten had grote gevolgen voor mensen met een tarweallergie, omdat de speltgluten langzaamaan tarwegluten werden. Door het vele kruisen van spelt met tarwe zijn er vandaag de dag nog slechts enkele speltrassen die niet onderhevig zijn geweest aan de genetische manipulatie en dus nog voor 100%  zuiver spelt zijn. Twee van die speltrassen zijn Oberkulmer Rotkorn en Franckenkorn.

Omdat de speltrasssen Oberkulmer Rotkorn  en Franckenkorn in al die jaren niet gekruist zijn met andere tarwe- of speltrassen hebben ze dus niet meegedaan met alle genetische ‘verbeteringen’. Hierdoor bevinden Oberkulmer Rotkorn en Franckenkorn zich nog in de oervorm en zijn het nog een 100% zuivere speltrassen.

Alle speltproducten die in mijn winkel  te vinden zijn, zijn gegarandeerd vervaardigd van speltmeel van een mix van het 100% zuivere Oberkulmer Rotkorn en Franckenkorn. Bovendien wordt het spelt gemalen in molens waar enkel spelt van deze rassen gemalen wordt, zodat er geen vervuiling met andere spelt- of tarwerassen kan plaats vinden. Om elke vervuiling met tarwe of andere speltrassen te voorkomen vindt de productie van alle speltproducten  in speciaal daarvoor opgezette bakkerijen en fabrieken plaats.

Zo kan iedereen met een tarweallergie of- intolerantie met een gerust hart genieten van al het goede en lekkers dat spelt te bieden heeft!

1 gedachte over “100% zuiver Spelt

  1. Spelt wordt beschouwd als een primitievere variant van de gewone tarwe, die door kruising uit andere soorten is ontstaan. Het is een graansoort die sinds ongeveer 5000 v.Chr. verbouwd wordt. Er komen veel mengvormen met en overgangen naar gewone tarwe voor, omdat spelt gemakkelijk kruist met de in de nabijheid verbouwde tarwesoorten.[1] ook bij het programma keuringsdienst van waarde gezien. Zelfs speltkwekers in Duitsland geloven niet in 100% spelt. Er zitten zeker gluten in daarom bak je er zo fijn brood van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *